אוניברסיטה בגליל – מחזון לפעולה | המכללה האקדמית תל חי

אוניברסיטה בגליל – מחזון לפעולה

ועידת אצבע הגליל ה-7 תתקיים במכללה האקדמית תל-חי  תתמקד השנה בנושא אוניברסיטת הגליל-  ההזדמנויות, התועלות הכלכליות והאתגרים

בוועידה ייקחו חלק שרת החינוך, שר הנגב והגליל ושרת המדע

המכללה האקדמית תל-חי, מכון המחקר מיגל ותנועת שינוי כיוון יקיימו את ועידת אצבע הגליל ה-7  ביום שני ה 25/4/2022 בנושא "אוניברסיטת הגליל – מחזון לפעולה". אוניברסיטה הינה מנוף רב עוצמה לפיתוח אזורי מהיבטים כלכליים, חינוכיים, תרבותיים וחברתיים.  סביב אוניברסיטה מתפתחים מרכזי חדשנות, סטארטאפים, יזמות בתחומים מגוונים ועוד והיא מהווה מוקד משיכה לאוכלוסייה איכותית.  מתוך הבנה של השפעותיה הרבות של אוניברסיטה לקידום הגליל המזרחי, ועידת אצבע הגליל שמה לעצמה מטרה לעסוק בנושא זה ולהעלות אותו על סדר היום הציבורי והתקשורתי.

בשנת 2005 החליטה ממשלת ישראל כי תקום אוניברסיטה בגליל, אך במשך שנים רבות המהלך לא קודם. ממשלת ישראל הנוכחית הכניסה את החלטת ממשלה זו להסכם הקואליציוני, צעד משמעותי המאפשר לקדם הקמת האוניברסיטה. בראש המהלך מטעם הממשלה עומדת ד"ר יפעת שאשא ביטון, שרת החינוך ובת קריית שמונה, אשר עם כניסתה לתפקיד מינתה לראשונה וועדת מומחים, בראשה עומד פרופ' בנימין גייגר, אשר בוחנת בימים אלו היכן תקום האוניברסיטה ומה יהיה המודל על פיו היא תפעל. הוועדה אמורה לסיים את עבודתה ולהגיש את המלצותיה בחודשיים הקרובים לאישור סופי של המל"ג ושל ממשלת ישראל.

חלון ההזדמנויות זה מבשר על שעת כושר היסטורית שניצבת בפני הגליל המזרחי לקידום החלטה מקצועית ופוליטית אשר תביא לתיקון העוול שנעשה ולהקמתה של אוניברסיטה חדשה בגליל.  מתוך הבנה של חשיבות המהלך ומתוך רצון להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי, התקשורתי והפוליטי הוחלט השנה לייחד את הועידה לנושא הקמת אוניברסיטה בגליל.

במושב הראשון של הועידה יתכנסו שרים וחברי כנסת ביניהם שרת החינוך ד"ר יפעת שאשא ביטון, שר החקלאות הנגב הגליל והפריפריה עודד פורר, ח"כ ניר ברקת ושרים נוספים כדי לדון בחזון הקמת האוניברסיטה בגליל. את הרצאת הזרקור ייתן פרופ' דורון לביא מהמכללה האקדמית תל-חי, שידבר על התועלות הכלכליות של הקמת אוניברסיטה בגליל המזרחי ואת הרצאת הפתיחה ייתן פרופ' אוריאל רייכמן, אשר בשנים האחרונות הפך את המרכז הבינתחומי לאוניברסיטה הפרטית הראשונה בישראל.  במושב השני יתקיים טקס לזכרו של אלעד ארליך ז"ל ולאחר מכן הרצאה של ד"ר אסתר לוטאצו על פיתוח אקדמי וכלכלי בפריפריה. לאחר ההרצאה יעלו ראשי רשויות אצבע הגליל לחתום על אמנה לשיתוף פעולה אזורי במימוש חזון האוניברסיטה בגליל.

החלק האחרון של הועידה יכלול שלושה מושבי תוכן השונים. המושב הכלכלי יעסוק בהשפעה של השכלה גבוהה על תהליכי פיתוח כלכליים ותעסוקתיים באזור. מושב הצעירים יעסוק בתפקידה של קהילת הסטודנטים בעיצוב מדיניות לאומית ומרחבית יחד עם  פאנל מנהיגים סטודנטיאלים לשעבר אשר הובילו מאבקים חברתיים שהצליחו להביא לשינויי מדיניות לאומיים. בפאנל ישתתפו בין היתר ח"כ רם שפע וח"כ מירב בן ארי. מושב הבריאות יעסוק בקשר שבין האקדמיה לשיפור שירותי הבריאות באזור. תושבי הגליל מוזמנים להירשם ולבוא לקחת חלק בוועידה שתתקיים ביום שני 25/4/22 שעה 10:00 במכללה האקדמית תל- חי, קמפוס מזרח.

ועידת אצבע הגליל נוסדה לראשונה בשנת 2015 כיוזמה משותפת של המכללה האקדמית תל-חי, תנועת "שינוי כיוון" ומשפחת ארליך להנצחתו של אלעד ארליך ז"ל, מנהל החטיבה ללימוד חוץ במכללה האקדמית תל-חי וממקימי תנועת "שינוי כיוון", אשר נהרג ביוני 2013 בתאונת דרכים קטלנית בצומת הגומא בדרכו לשירות מילואים ביחידה קרבית. אלעד, בן קריית שמונה שבנה את ביתו בקיבוץ שדה נחמיה, סימל בעשייתו החברתית והמקצועית את דור הצעירים החדש הצומח באצבע הגליל, דור שובר הגבולות והמחיצות, המבקש לקדם ולהוביל שינוי אזורי למען כלל קהילות האזור.

הועידה על שמו של אלעד נועדה לסייע בקידום חזון אזורי זה תוך עידוד שיח מקצועי, ביקורתי ומעמיק על התיישבות באצבע הגליל ואמצעים בהם ניתן לפעול בשיתוף פעולה על מנת להביא לחיזוק איכות החיים ולצמצום האי שוויון. בשיתוף הרשויות המקומיות, עמותות, גופים אזרחיים, עסקים, יזמים ובעלי עניין באצבע הגליל אנו מקיימים מדי שנה את  הועידה. בועידה השנה יהיו שותפים גם קרן ביחד של משפחת קרסו ומכון המחקר מיגל.